Jdi na obsah Jdi na menu

MÁTE ZMATKY V ORIENTACI?

Lidé zazmatkují, to se stává, ale proč vytvářet zmatečné situace cíleně? Ukázkou je slovo BAKALÁŘ.

Když jsem byl dítětem a Československá televize vysílala  soubor povídek pod názvem Bakaláři, pojem  z vysokoškolského studia jsem samozřejmě neznal. Můžete se podívat na některé tyto povídky z archivu České televize zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/878644-bakalari/. Komentář převzatý z Wikipedie1 uvádí : 

"Bakaláři jsou televizní seriál, který začala vysílat Československá televize v roce 1971. Tvořil součást slosování televizní loterie Mates. Šlo o tři krátké komedie v jednom pořadu. První tři pokračování uváděl Miroslav Horníček, později dvojice Libuše Pospíšilová (dramaturgyně pořadu) a herec Vladimír Menšík.

Název pořadu prošel vývojem. První díl se jmenoval Kufr za dveřmi, následně Bakaláři vědy manželské – z tohoto názvu zůstal zkrácený název Bakaláři. Scenárista Jaroslav Dietl vycházel z příběhů, které do Československé televize posílali sami diváci."

 

Dovysvětleme zkratku Mates = Malé televizní sázení. Budeme-li se držet tohoto vysvětlení, lidé měli v oblibě Silvestry s Vladimírem Menšíkem, absolventem JAMU. Uvedení herci skutečně uměli lidém dát, co hledali, mnozí dnešní to neumí, a tak, jestli si chcete zavzpomínat, sáhněte do archivu a uvolněte se. Těch zmatků je skutečně dost.

---

Třebaže pojem bakalář je spojen primárně s vysokoškolským studiem, dnes se s tímto pojmem setkáte i na webových stránkách gymnázií, základních škol ve zcela jiné souvislosti.

Ukažme si v Praze na prestižním gymnáziu, kde se vzdělávají i menšiny (setkal jsem se osobně s Vietnamkami), a nemám pochyb o kvalitě vyučujících minimálně v oblasti matematiky: Gymnázium Na Vítězné pláni 1/1160, Praha 4, zde se můžete přihlásit do systému heslem jako rodič, žák,  nebo zaměstnanec: https://www.gvp.cz/info/login, Obdobně to má např. Základní škola Volyně:  https://zsvolyne.bakalari.cz/login.

Podíváme-li se však na webovou stránku Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci2, zvládnou mít veškerý systém pro rodiče a žáky bez označení pojmem bakaláři. Čím to je, že se někdo obejde bez honosného pojmu, kam tento pojem de facto nepatří?  Abych ale nebyl takový pesimista, zažil jsem atmosféru na GVP v r. 2021, a RNDr. František Staněk mi řekl: "Já jsem stará škola - tabule a křída." Mě to nevadilo, i když sám jsem vydal výkladové materiály pro matematiku určené k promítnutí, jelikož jsem viděl osobní vztahy.  Samotný pojem může vnést zmatek, ale žáci ho brali, on mi vyprávěl, že dříve jinou skupinu, vzal i na plavání, ještě než začala škola. To je potom vidět, komu o lidi jde. Tento článek tedy nepíši kvůli útoku na uvedené školy, ale jako výzvu pro úředníky, že občané nejsou onuce, a mají-li v něčem nejasnosti, kéž si vzpomenou na informaci o RNDr. Staňkovi.

Vždyť i v sousedním Německu mají problém s digitalizací, která byla dlouhodobě předem promyšleným plánem, ještě před krizí zvanou koronavirová, zmíněný rok 2016, mluví jasně (Od roku 2016 ID2020 podporuje etické přístupy k digitálnímu ID chránící soukromí, aby podpořila spravedlivé sociální, politické a ekonomické posílení.):

"Digitální transformace je v oblasti veřejné správy trvalým problémem – a zároveň zdánlivě neřešitelným problémem. Německo stále odhaluje značné nedostatky, zejména v poskytování digitálních administrativních postupů. Přestože se federální a zemské vlády snaží přenést svůj analogický administrativní aparát do moderní doby – zejména po značných výzvách během koronavirové krize – tempo reforem stále ještě něco nesplňuje."4

Celý svět se nyní točí ve zmatku digitalizace, za sebou už dávnou ji má její průkopník Kanada, ale ostatním národům, byla podsunuta až přes koronavirovou krizi.

Pokud tedy nechcete mít zmatky, v tom, co nás ohledně digitalizace čeká nejpřehledněji to vyjadřuje tento článek: https://akhsp.cz/digitalizace-obcanky-je-jiz-na-dohled/

Milí spoluobčané, četli jste jistě pozorně a zjistili jste, že digitalizace není povinná, někomu se totiž může jevit, že je to jednodušší, ale také cílené, ano jednodušší dostupnost k lékařským zprávám, proti tomu bych nic nenamítal, ale co ta uhlíková stopa (viz dále, a mnoho jiného.

Kanada je už tak daleko, že už jí to jde velice bez problémů, a může si dovolit, aniž by se bála zmatků, třeba toto:

---

"Připojte se k nám a oslavte kanadské inovátory od 13. do 17. května 2024 sdílením a lajkováním příběhů na sociálních sítích s hashtagem5 #CIW24, pořádáním nebo účastí na akcích s inovační tematikou a sledováním konverzace s #CIW24.

Letošním tématem #CIW24 je „Inovujte tam, kde jste“, zdůrazňující rozmanitost a inkluzivitu inovací bez ohledu na místo, fázi inovační cesty nebo odvětví. Věříme, že každý inovátor může být cenným přínosem, a chceme předvést a oslavit jeho úspěchy. V průběhu týdne budeme také zkoumat denní témata, abychom podnítili smysluplné rozhovory a spolupráci v oblasti inovací."6

---

Opravdu mi vadí, když mi někdo vidí, co kupuji, apod., to není totiž jen tak zadarmo, souvisí to s pojmem uhlíková stopa. Jistěže existuje někdo, kdo mi vidí kompletně do života, je to sám Bůh, ale u něj mi to nevadí, neboť tento Majitel s velkým M si nepotřebuje nic dokazovat, zná svou hodnotu, a nepotřebuje nikoho týrat, tak jak jsme na to zvyklí my lidé mezi sebou.

 

A co když digitalizace nefunguje? Měl jsem možnost zažít neklid u lékaře v Nemocnici Na Homolce. Nejedná se však o úkony, kde by docházelo k život ohrožujícím situacím, všechny nemocnice musí být jištěné, platí to o dodávce elektrické energie, kdy v případě výpadku naběhne alternativní zdroj. Polud budete na operaci za použití jakéhokoliv nemocničního zařízení, nejste v ohrožení života výpadkem digitálního systému, na kterém v ČR spolupracují jednotlivá ministerstva. Jediné, co nemusí fungovat v souvislosti se zdravotnictvím mimo nemocnice a jiná zdravotnická zařízení, je vymoženost e- recept. Tento problém už také museli řešit v sousedním Německu, když je však zkušený lékárník, a má možnost kontaktovat lékaře, jde. to. Ovšem v Německu, jak uvádí článek zvládne pohotový lékárník upozornit lékaře na nevhodně napsané údaje na e-receptu a domluvit se , aby obratem zaslal jiný e-recept. E- recept je tedy v pohodě, pokud by neexistoval zneužitelný seznam zakoupeného zboží. Nejedná e v něm totiž jen o cigarety, u kterých by mohl někdo shora diktovat, že si dotyčný poškozuje zdraví, a měl by více přispívat do solidárního zdravotního systému. Jsou lidé, kteří nekouří, a kupují si výrobky ze sóji,jako já, autor, tohoto článku, a když je slevová akce, tak ve větším množství. Co mi někdo může říct o mé uhlíkové stopě, např. to, že sója nadýmá, ale nejen to: "i vysokobílkovinové náhražky založené na sóje mohou být z hlediska šetrnosti pro přírodu značnou zátěží. Přestože energie získaná ze sójových bobů samotných, tedy vaření přímo ze sóje, je k životnímu prostředí poměrně šetrná, veškerá práce a úpravy, které vedou od sójových bobů k balíčku tofu v hypermarketu nebo ekoobchůdku, dramaticky zvyšují jeho uhlíkovou stopu."Vypadá to, že někteří rádoby majitelé světa si hrají na bohy, a chtějí rozhodovat, tento zmatek zažívají už v Číně, kdy jsou lidé perzekvovaní, neboť systém digitalizace dokáže rozpoznat i jejich tvář,.. Opravdu to chceme, nechceme,(prý, dodávám já, nejsem si totiž jist, zda se nejedná o manipulaci) na rozdíl od Číňanů konstatuje i Český rozhas Plus.8

Toto o digitalizaci v Číně psali v sousedním Německu:

"Digitalizace v Číně pokročila rychle a komplexně. Zásadně změnila vztah mezi občany a státem. Dnes je kombinace mezi autoritářstvím a všudypřítomnými digitálními ekosystémy považována za typickou pro kontrolní stát čínského typu. Ale Čínu lze také považovat za laboratoř, ve které se experimentálně vyvíjejí nová institucionální uspořádání a normy technologických společností. Výzkum tohoto projektu se zaměřuje na „manipulační infrastruktury“ – včetně systému sociálních kreditů, soukromých mega-aplikací, digitalizovaných platebních systémů a národní kryptoměny – prostřednictvím kterých je více či méně otevřeně manipulováno individuálním uvažováním, emocemi a chováním. Které praktiky „digitálního občanství“ vycházejí ze souhry cenzury, pošťuchování a úplného datafikace každodenního života? Stanou se například po úspěšném potlačení pandemie Covid-19 v Číně tělesná data základem fyzicky měřitelné definice zdravého občana? Jaké jsou podobnosti mezi komerčními manipulačními infrastrukturami v Číně a jinde? Může Čína uspět v tom, že její model bude zkopírován a přijat v jiných společnostech prostřednictvím projektů chytrých měst po celém světě a exportu digitálních technologií, jako je automatické rozpoznávání obličeje a zdravotní kódy? Zažíváme globálně konvergenci a konsolidaci nové sociotechnické konstituce ve spojení subjektivity, státu a platforem?"9

Podtržená část textu mezi řádku prozradila, že koronavirová krize byl humbuk spuštěný k zavedení digitalizace. Málo lidí však před rokem 2019 vědělo cokolivo tom, proč na webu Bundestagu visí materiál popisující Modi - SARS, který má začít v únoru v Asii. Podíváme-li se do potřebného dokumentu, zjistíme na str. 59, že se jedná o myšlenkový experiment, nikoliv, reálnou skutečnou. Proto se zkusme zeptat - mají pravdu ti, co říkají, že Covid -19 je pouze přeznačkovaná chřipka, k tomu však je třeba dodat varování MUDr. Igora Bukovského, Ph.D., že ani chřipku není možné zanedbávat jako nějakou chřipečku, jedná se o závažné onemocnění. Důležité však je, koho posloucháme. Určitě není potřeba na nikoho útočit nikoho vulgárně urážet, stačí jen pouze věc nazvat pravým jménem, a to je vše.

---

Ještě něco z Německa o E-receptech  (15. 3. 2024):

"V lékárnách často vznikají problémy při vyplácení e-receptů, zejména hned ráno. Problém spočívá v přenosu elektronického podpisu na e-receptech. Na serveru Medisign se vždy vyskytnou poruchy."10

---

Závěrečná otázka tedy zní, když už nás tedy chtějí zotročit, proč neokopírují systém Kanady pro celý svět a nechají mučit všechny státy. Vlastně asi ne, zotročit by nás měla překopírovaná Čínská verze, která se ještě nepodařila zcela podsunout. Možná až někdo přijde s tím, že když budou ve všech dětských pokojích skryté kamery, odhalí to sexuální devianty, které nemohl odhalit nikdo v době lockdownů (uzavření) za koronavirové krize, tak se většina pokloní. Víte, co je zajímavé. V r. 2011 jsem psal našim tehdejším představitelům, jimiž byli ministr Jaromír Drábek , poslanec Viktor Paggio, a senátorka Alena Palečková o ochraně dětí, že by dle mého názoru bylo vhodné testovat lidi ze školství apod. Sám jsem  dobrovolně nějakou dobu předtím prošel vyšetření sexuologické (MUDr. Jiří Hrdlička) a psychologické( PhDr. Jan Kovář, Tábor), a ucházel jsem se o pozici pěstouna v SOS dětské vesničce, i tak z 82 lidí vybrala Národní koordinátorka pro Náhradní rodinou péči L.T. Šultésová, jen 2 ženy, nikoliv tedy samotného muže, na druhou stranu, vím o sobě údaj, který má velkou hodnotu, a pokud by mi ho zanesli do digitální databáze, možná by to pro mě byla čest, i když spíše mě mrzí, že není cesty, jak dotyčné pachatele vytahat vzhledem ke GDPR, a děti páchají sebevraždy, mnoho zájemců o sebevraždu jsem zastavil, nejmladší bylo 13 let, dalšími už byli dospělé osoby, v jednom případě těhotná žena.  Ti lidé mají zmatek v hlavě, nemusí se jednat o duševně nemocné jedince, stačí být slabší povahy a nevidět východisko. Nemá smysl říkat, že když někdo spáchá sebevraždu, tak ho zcela jistě Stvořitel zavrhnul, jak jsem už několikrát v životě slyšel. Nejsme v ničí kůži, máme své představy, vlastní schopnosti ke zvládání překážek, někdo je mít nemusí. Pokud tedy lidi, kteří mají v životě zmatek, bez zájmu odstrčíme, můžeme mít sami podíl na tom, že si vezmou život, představte si, že se mi to už stalo kdysi jí bylo 9 let, viděl jsem jí v Husinci, a chtěl jsem jí dát číslo svého mobilního telefonu, vnímal jsem tu situaci, ale nedokázal jsem se vzepřít přítomnosti jiných lidí, kteří sledovali každý můj krok, a tak jsem odjel, několikrát jsem si na to ještě vzpomněl, ale najednou přišel 26. 4. 2009, a ona se oběsila na stromě, a co já? Prohlásil jsem se za vraha, užíval jsem antidepresiva, nezajímala mě oblíbená matematika, zanedbával jsem své povinnosti. Není proto divu, že později u té 13 leté jsem už byl opatrnější a nehleděl jsem na soudy lidí. Ta měla v životě dost zmatků, zastavil jsem ji celkem dvakrát, pak jsem ještě musel čelit(to už jí bylo 14 let) její  sexuální touze. Já bych nezvládnul mít sexuální styk s dítětem, i když by si to dítě výslovně přálo, a já měl jistotu, že nepůjde na Policii v daném případě Slovenské republiky.  Chápal jsem, že žije bez táty (vědec v Bratislavě) jen s maminkou (učitelka na jedné vysoké škole mimo Bratislavu), a tak ve mě viděla tátu a vzhledem ke svému věku i potenciálního partnera, což bylo nemožné, ale dostaňte se z toho, abyste ji neohrozil na životě, někomu se tedy může zdát divné, že jsem si s ní povídal u zapadajícího Slunce při návštěvě Ostravy, konkrétního programu YOUTH FOR JESUS (Mladí pro Ježíše ), kde jsem byl na očích např. Františkovi Kolesárovi, který se mi snažil domlouvat, myslel si, že jsem také zamilovaný, ale já prostě musel hrát konkrétní hru, abych nezabil člověka, to už mluvím také o sobě, jak jsem uvedl výše, já bych to nezvládl, a tak jsem ji požádal, ať vydrží aspoň do 15 let (šlo o vyhýbací manévr), což vlastně byl jeden rok. Nevydržela, i když zůstala naštěstí na živu, řekla mi, že si místo mě našla náhradu, a mě nechce vidět, ale to mi nevadí, pokud žije. Třeba se jí ty zmatky už urovnali, letos 1. května jí bylo 23 let.  To byla zmínka, že někdy mají zmatky v hlavě děti, a dají opravdu zabrat. Nevynáším nad tou dívkou žádný soud. To, co chci pro ni, i pro ostatní, aby veškeré zmatky se dali vyřešit, a nedělali jsme si další zbytečné, třeba prostřednictvím digitalizace.

 

K čemu je digitalizace, dnes těsně po 18 hodině, odpověděla jedna pracovnice obchodu s tabákem a časopisy, když mi nemohla prodat tiskovinu Křížovka a Hádanka pro výpadek systému, s tím, že prý zítra systém bude fungovat, že jí to bylo řečeno. Po autocenzuře: "digitalizace je k exkrementu" - její vyjádření. Když je tedy digitalizace k ničemu, ať jsou k něčemu naše životy bez zbytečných zmatků.

Vzpomenete si ještě na dobu, než exministr zdravotnictví  Adam Vojtěch opodal demiisi (21. 9. 2020)11, jak se snažil destigmatizovat Covid-19 v České televizi 254. 8. 2020? Zvuková nahrávka je zde uložena, tento člověk,  se vlastně nejprve skoro podřekl, protože od r. 2018 musel vidět do zákulisí. Myslím, že se to tvářilo jako demise, stačí si pozorně poslechnout tato slova:200825 ADAM VOJTĚCH.MP3 On nechtěl zmatek, ke kterému sám byl tlačen. Řekněme ne zmatku a manipulaci.

  Pěkné dny

Jiří Holý

25. 4. 2024

1https://cs.wikipedia.org/wiki/Bakal%C3%A1%C5%99i

https://szsjh.cz/skola

3https://www.id2020.org/

4https://www.optimal-systems.de/blog/digitalisierung-in-der-oeffentlichen-verwaltung

5https://www.strafelda.cz/hashtag

6https://canadianinnovationspace.ca/you-are-invited-to-canadian-innovation-week-2024/

7https://a2larm.cz/2019/09/je-tofu-zatezi-pro-zivotni-prostredi/

8https://plus.rozhlas.cz/v-asii-se-digitalizace-neboji-ztratu-soukromi-prijimaji-snadneji-nez-evropane-7781625

9https://www.cassis.uni-bonn.de/en/research/interdisciplinary-research-initiatives/politics-and-governance-of-global-infrastructures/research-projects/infrastructures-of-china2019s-modernity/infrastructures-of-manipulation

10https://www.mdr.de/nachrichten/deutschland/wirtschaft/e-rezept-probleme-stoerung-apotheke-100.html

11https://vlada.gov.cz/cz/clenove-vlady/adam-vojtech-167014/