Jdi na obsah Jdi na menu

KAREL GOTT

Čtenář patrně očekává, že s ohledem na téma celého webu, zde bude Karel Gott ukázán jen jako někdo, kdo odhadl, jak to bude v dnešní době, kdy některé názory jsou označovány za konspirace a dezinformace. To však nebude to jediné. Chci se zastavit také u něčeho, co souvisí s jeho rodinou, resp. s jeho zpívající dcerou., můžeme říct veskrze celou společností. K tomu si nadběhněme tím, že text není soudem lidí, ale vedením k tomu, že všichni se potřebujeme zamyslet nad tím, že zlo prochází skrze každé lidské srdce.

Karel Gott, kromě toho, že zpíval  o ženách, kde texty vyznívaly dosti eroticky, přesto jako školou povinnému se mi písně KG líbily, učil jsem se je zpaměti, a zpíval, kde to jen šlo, třeba v autobuse na školním výletě v 5. třídě do mikrofonu vedle řidiče. V r. 2013 jsem si začal obsah více uvědomovat, nakonec jsem zjistil, že mi vyhovuje svou náplní jen jediná píseň Písmo lásky https://www.youtube.com/watch?v=xNArimdL0zk "Jak se v Pravdě má z Písma lásky číst?  Společně z Písma lásky číst, a každá stránka, každý list, cihlou může být, jsem si jist. Láska je jako stavět dům, a je tu mnoho důvodů, nejvíc péče dát základům, mezi nebem zemí jít, společně si z očí číst, sami sebe v úctě mít, jak z Písma lze číst."

Co je to Písmo lásky, je to Bible, jako Boží slovo, když ji nenecháme uloženou v knihovničce, ale otevřeme ji. Poznáme Boha, který si nepotřebuje nic dokazovat ničením lidí (Ezechiel 18,32), tak jak činí lidé, kteří si svou hodnotu dokazují na druhých tím, že je ničí, platí to v jakékoliv situaci. V rodině, ale i v celé společnosti, kde si někteří uzurpují moc nad druhými. Proto dnes mnoho žen dává najevo, že muž není hlavou ženy, i když nemají pravdu. Být hlavou ženy totiž znamená být pamětlivý závazku vůči ženě s níž muž uzavře manželství. Jako teolog vím, že v 1. kapitole 1. Mojžíšovi, jsou texty, které obsahují   informace  o vztahu muže, ženy a Boha. Je však třeba přijmout, že pojem ADAM znamená samec a samice, a je to člověk. ADAM   tedy není jméno pouze pro muže. Jedná se o způsob existence muže a ženy, také jejich úlohu ve společnosti. Začněme tím, že  Bůh (Elohím) doslova říká1 Moj 1,27:"A vytváří Bůh toho člověka podle obrazu svého, podle obrazu Boha, vytváří ho, muže(ZKR) a ženu (NKB), vytváří je." Vedle pojmu muž jsem do závorky přepsal hebrejský kořen ZKR, který je uvedený s vokalizací ZáKáR. Zvolila-li by se vokalizace ZeKúR,  nezvýší se počet písmem původního nevokalizovaného hebrejského textu, ale ukáže se tvar PAMĚTLIVÝ. Úlohou muže je tedy být pamětlivým na ženu, která je odvozena od hebrejského kořene NKB, tj. být děravý, propíchnout. Celý přepis všech písmen u ženy je NKBH, žena je tedy děravá nebo propíchnutá. Muž je tím, kdo se o to propíchnutí postaral. Jeho úkolem je tedy ženu neopustit, nenechat ženě na starost nemocné dítě, ale také být morálním vzorem. Za takový morální vzor, odmyslíme-li si Ježíše Krista, který nežil v klasickém manželství, může být v rámci Bible jako Písma lásky považován otrok, který měl možnost od svého otrokáře  po 7 letech svobodně odejít, přečtěme si, jak uvažoval alespoň některý otrok o lásce ke své ženě a dětem, aniž by mu to někdo vnucoval: "Když koupíš hebrejského otroka, bude sloužit šest let; sedmého roku odejde jako propuštěnec bez výkupného. Jestliže přišel sám, odejde sám, měl-li ženu, odejde jeho žena s ním.  Jestliže mu dal jeho pán ženu, která mu porodila syny nebo dcery, zůstane žena a její děti u svého pána, a on odejde sám. Prohlásí-li otrok výslovně: 'Zamiloval jsem si svého pána, svou ženu a syny, nechci odejít jako propuštěnec,' přivede ho jeho pán před Boha, totiž přivede ho ke dveřím nebo k veřejím, probodne mu ucho šídlem a on zůstane provždy jeho otrokem." (2 Moj 21,2-6)

To je myslím vhodný příklad toho, že kdo miluje, toho ta láska bolí a něco stojí, přesto mu to přináší vztahy, funguje-li to oboustranně. Je potřeba, aby to šlo zevnitř. Pokud jste slyšeli píseň Písmo lásky, nehledejte další písně KG, ale vybavte si co bylo na začátku:  "Vidím chystat na cestu ženicha a nevěstu, Pán Bůh na ně čeká ve svém chrámu, pozval si je na pár slov, po nebeský bílý krov, před svůj oltář s miliony ptačích hnízd a tam z Písma lásky bude dětem svým kapitol pár číst ..... nejvíc péče dát základům .... Tak si s nimi povídá, jako Boží dar jim dá, kousek ticha slyšeného v chrámu. a teď zpátky domů jdou pod blankytnou oblohou, ale stále zrakem bloudí do těch míst, kde je Pán Bůh učil , jak se v Pravdě má z Písma lásky číst."

Důraz na to, že je potřeba se zklidnit, abychom se dokázali postarat o základy na kterých stojí náš domov je potřeba přijmout. Je mnoho rušivých vlivů, které na nás působí. Jestli Karel Gott hovořil kdysi  o jedné světové bance, mikročipech, moci katolické církve, to je třeba si přečíst: KAREL GOTT, LIDOVÉ NOVINY ČERVEN 2001.pdf

Nemysleme si však, že by u Karla Gotta a jeho příbuzných bylo vše dokonalé. Někoho může zarazit už jen odhalený pupík1, tím spíše oblečení na koncertech Ch. E. Gottové, jak mladé zpěvačce navrhly producenti.

Vztahy prvorozené dcery Karla Gotta Dominiky s manželkou (nyní vdovou) Ivanou jsou též na bodě mrazu.2

Běžný člověk si z toho může vzít jedině nějaké poučení, ale nelze vynášet zatracující soud.

1https://www.ahaonline.cz/galerie/zhave-drby/317440/neuveritelna-promena-charlotte-elly-gottove-je-cela?foto=18

2https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/194670/drsny-vzkaz-dominiky-gottove-ivano-nastesti-nejsi-moje-mama.html

 

--

Pokusme se však nyní přepnout od mezilidských vztahů u členů rodiny Karla Gotta po jeho smrti (*14. 7. 1939; + 1. 10. 2019)

a zkusme si připomenout jak spojoval lidi ve světě.  Aby však zvládl bezkonkurenčně zpívat, potřeboval být cílevědomý, a mít někoho, kdo ho na zpěv připraví.

>V minisérii „Karel je Gott“ zpěvák osobně poděkoval svému pedagogovi, profesorovi Konstantinu Kareninovi. O tomto učiteli zpěvu není známo příliš mnoho a bude dobré si hlavní údaje připomenout.  Konstantin Karenin (není ovšem jisté, zda toto jeho příjmení je původní) se narodil v ukrajinském Kyjevě 21. května 1897. Jeho život se původně měl ubírat zcela jiným směrem než uměleckým. Po maturitě studoval v Odese na vojenské inženýrské akademii. Bláznivý vír válečných a poválečných let jej zavál nejen daleko od jeho rodiště, ale také jej profesně navigoval zcela jiným směrem. Odešel do emigrace a dnes nikdo nedokáže říci, jaké vzpomínky si zachoval na Ukrajinu a jak vnímal její situaci během dalšího života, který ho vedl v dalším půlstoletí mnoha evropskými zeměmi.<3

3více zde https://www.myaukrajina.cz/node/858

Karla Gotta tedy učil zpěvu člověk narozený na Ukrajině, který studoval v Oděse (později 2. 5. 2014 v tomto městě nastala situace známá pod pojmem Majdan), ale profesor Karenin, neřešil, že Alexandr  Sergejevič Puškin, autor knihy Evžen Oněgin, byl básník a prozaik ruského původu, když 7. ledna 1936 poprvé  vystoupil v Národním divadle - konkrétně v Lenského opeře Evžen Oněgin.

Pamětníci si vzpomenou na dobu těsně po 17. listopadu 1989 v tehdejším Československu, a tehdejší slogan. "Zabij komunistu = posílíš mír," V té době jsem byl pod vlivem domácí atmosféry, a když Karel Gott zazpíval hymnu na Václavském náměstí, tvrdil jsem, že ho nenávidím, a přestal jsem na nějakou dobu poslouchat jeho písně. Byl to moudrý postoj? Když emoce vychladnou zjistí se, že nenávist a též lhostejnost nikdy nejsou konstruktivní. Nemusím s každým člověkem ve všem souhlasit, ale musím přiznat, že v dnešní době poslouchám, zejména německé nahrávky Karla Gotta. Proč jsem u té nenávisti nezůstal  a neživil ji v sobě dál, tak jak je to dnes zvykem nejen vůči Rusku a Bělorusku, očkovaným vůči neočkovaným,.... Nemám lepší odpověď, než tu, že jsem se seznámil s Ježíšem Kristem (1997), a nepotřebuji nenávidět, mám zájem, pokud je to v mých silách hledat spojující řešení.

Co napsal o Karlu Gottovi v Německu GOETHE - INSTITUT4:

Naučil se klasika, miloval jazzy
Potřebu umět projevit sebe a své pocity cítil plzeňský rodák už odmala. Od dětství chtěl být malířem, ale umělecká akademie ho odmítla. Pražská hudební konzervatoř byla jiná. Zde po vyučení elektrotechnikem získal průpravu klasické hudby a naučil se operní zpěv a interpretaci písní. Když ale vyučování skončilo, nic ho nezastavilo: hrál v pražských kavárnách a tančírnách, jazzoval, zpíval popové hity - dokud ho neslyšel jeden z jeho profesorů. "Má výraz," doložil mladému umělci, "ale stále bez duše."

Zlatý hlas z Prahy
Netrvalo dlouho a Karel natočil svou první desku; Čeští skladatelé pro něj také napsali píseň, která se v roce 1963 stala jeho prvním celostátním rádiovým hitem. Když se jeho nahrávací společnost rozhodla připravit album na export - s názvem The Golden Voice of Prague - otevřelo to cestu k mezinárodnímu umělci. Magazín TIME nadšeně napsal: „Sinatra východu“, čímž dal Karlu Gottovi jednu ze svých často používaných přezdívek. Naproti tomu v Německu byl přeložený název jeho prvního celosvětového alba pro publikum zvláště nezapomenutelný: zde byl po celý život považován za „Zlatý hlas z Prahy“.

Mnoho hitů v Německu
Teskný kousek Do You Know Where, německá verze filmové písně od Dr. Živago. Po televizním vystoupení s touto písní na finále Evropského poháru v roce 1968 v Rotterdamu najednou celé (západní) Německo znalo mladého tenoristu z Československa. Následovaly další německy psané hity jako Lady Carneval, Babička nebo Once Around the Whole World; Miliony dětí znají jeho hlas také z ústřední melodie, kterou nazpíval pro animovaný seriál Včelka Mája.

Mezi dvěma světy
Karel Gott byl oslavován i v NDR a několikrát vystoupil jako hlavní představitel nejvýznamnějšího zábavního pořadu v zemi Ein Kessel Buntes, i když zde nesměl zazpívat cestopisný kus Tenkrát kolem celého světa - stejně jako ve své rodné zemi ho nesměl zpívat. „Jeho sláva prorazila železnou oponu,“ napsal nedávno hudební expert ze Südwestrundfunk. Karel Gott sám sebe viděl, alespoň do let znovusjednocení, „mezi dvěma světy“, což je pocit, který dal název jeho autobiografii vydané v roce 2014. I když zpěvák krátce koketoval s přestěhováním na Západ, vždy se vrátil do Prahy: „Protože tady jsou moje kořeny,“ píše ohlédnutí.

42krát oblíbený zpěvák roku
Už dávno vdechl svému zpěvu duši, která kdysi jeho profesorovi na jeho vystoupeních chyběla: ne nadarmo ho české publikum zvolilo „Oblíbeným zpěvákem roku“ celkem 42krát. Kromě charakteristického zpěvu to byl jeho šarm a profesionalita, které umožnily jeho skvělou kariéru. „Je to gentleman,“ nadchl se DJ Ötzi, se kterým Karel Gott nahrál na sklonku své kariéry písničku. Sám Karel se především snažil být ke svým fanouškům vždy přátelský – což se prý naučil od Louise Armstronga – a být disciplinovaný: „Zrušení koncertu opravňuje pouze jeden certifikát,“ píše hudebník ve své autobiografii: „ úmrtní list“.

Když Karel Gott v roce 2019 ve věku 80 let zemřel, byla za ním celosvětová kariéra, která trvala přes 60 let a prodalo se odhadem 50 milionů desek. Město Plzeň vyvěšuje smuteční vlajky, jeho adoptivní domovská Praha nařizuje den státního smutku včetně mše v katedrále svatého Víta. O rok později český prezident Miloš Zeman posmrtně udělil Karlu Gottovi nejvyšší státní vyznamenání Bílého lva. Symbolický akt, který dává jasně najevo: Zlatý hlas z Prahy se možná odmlčel, ale nezapomene.

4https://www.goethe.de/ins/cz/de/kul/mag/23587349.html

Mám ke čtenářům otázku, na níž, nechť si odpoví sami: Zrušil by Karel Gott, pokud by žil, koncert, který by měl naplánovaný na březen 2022 do Moskvy?5,6,7 Jinak řečeno, jednal by jako JČMF vůči setkání s matematiky v Petrohradě?

5https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Sbohem-Slaviku-Slzy-pro-Karla-Gotta-v-ruske-televizi-598805 

6https://www.idnes.cz/nastaveni-souhlasu?url=https%3a%2f%2fwww.idnes.cz%2fkultura%2fhudba%2falexandrovci-slavili-osmdesatiny-jedinym-hostem-byl-karel-gott.A081004_120711_hudba_kot

7https://domaci.hn.cz/c1-52019870-gott-a-urbanova-oprasuji-rustinu-budou-koncertovat-v-moskevske-carnegie-hall

Existuje kromě  Karla Gotta něco, co lidi, spojovalo? Pojďme to alespoň naznačit. Vynálezce Rubikovy kostky, velkého hitu zejména 80. letech, je maďarské národnosti, nedávno13. 7. 2024 oslavil 80. narozeniny.8 Jaký je však postoj k Maďarsku? Maďarsko = Viktor Orbán. To je ten omyl škatulkování. Žijí tam lidé jako jinde. Mimochodem, Karel Gott zpíval i v Maďarsku, i když ne v jejich jazyce.9

8https://denikn.cz/minuta/1473787/

9https://www.youtube.com/watch?v=0FIjbri7gXc

Záznam vystoupení v Maďarsku s komentářem médií

 

NĚCO K MEZILIDSKÝM VZTAHŮM, A JEJICH OBNOVĚ I POSÍLENÍ

 

Pojďme dát pryč nenávist, a politicky hnanou propagandu, otevřeme brány obnově zpřetrhaným vztahům. Je to možné nejen směrem z Ruska do České republiky, můžeme pokračovat dále, jak naznačí ruská, česká, německá i anglická  verze písně Karla Gotta o houslistovi Paganim.

Ruská verze  O KRÁSCE ZAMILOVANÉ DO HOUSLISTY PAGANINIHO, KTERÝ BYL ZABIT (Otrava rtutí?): https://udalosti.signaly.cz/0905/niccolo-paganini).+ odkaz na text: https://lyricstranslate.com/en/karel-gott-skripka-paganini-lyrics.html 

Originálem  je česká verze (ne však s Věrou Špinarovou vedle K.G.) + odkaz na text: https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/gott-karel/paganini-206227

Německá verze: ON BYL DRUHÝM PAGANINIM (Je otázkou o kom se v písní zpívá. V české verzi bychom mohli říct, že ukazuje na sebe:  "... snad bych i já ti trilky hrál,...") - odkaz na německý text: https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/gott-karel/er-war-ein-zweiter-paganini-949452

A JEŠTĚ ANGLICKÁ VERZE, VE KTERÉ ZPÍVÁ O SOBĚ, JAKO  O TOM, KDO CHCE DÁT LÁSKU + odkaz na text: https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/gott-karel/if-i-were-mr-paganini-949394 

Všechny 4 verze jsou o lásce, a tak je nasnadě otázka, jestli ji umíme dát, a také přijímat, aniž bychom si ji brali násilím. To totiž nefunguje.

Další píseň Karla Gotta v Bulharštině je o umírající matce: https://www.youtube.com/watch?v=_hfmc0IxNyE

To je výzva také k úpravě narušených vztahů, připomeňte si, co uvádím v rubrice RODICE, DĚTI, ŠKOLA, kde je také Karel Gott, a nejen on zmíněn ve vztahu k tomu nejbližšímu rodiči, který nás nosil pod srdcem, a má nás zapsané hluboko až do posledního výdechu.

 

JAK TO BYLO PŮVODNĚ S VČELKOU MÁJOU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE: https://www.radiotv.cz/p_tv/t_program/serily-velka-mja-vznikala-na-nkolika-mstech-svta-souasn/

Ale kromě písně, která doprovázela českou, slovenskou, německou, a další jazykové verze si možná ještě vybavíte nevítané problematické vztahy včel a sršňů, kde se jednalo o útoky na včely. Včelař mi vysvětlil, že včely se mohou ubránit vůči jednomu sršni tím, že ho obalí svými těly a nadměrnou teplotou, kterou takto vydávají ho zlikvidují, způsob obrany svých životů při napadení. Potřebujeme však my lidé útočit na sebe navzájem?

 

Stačilo něco změnit, a i Včelka Mája přinesla v SRN  rozdělení:https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/191904/nastvani-nemci-vcelka-maja-moc-zhubla-a-nezpiva-ji-gott.html

Kdo to může posoudit? Je mi známo, že výživový poradce Igor Bukovský pronesl: "Zlo prochází skrze každé lidské srdce." Co když i ta touha rozdělení prochází skrze každého z nás?  Včelka Mája není podle představ, a už se to ukazuje, a tak je to v každém tématu. Máme to někde hluboko v sobě touhu se rozhádat. Zajímavé bylo ale jistě ne ve zlém, když Karel Gott zemřel, že to lidi spojilo v mnoha zemích: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/399059-nejdojemnejsi-louceni-s-gottem-truchlici-vcelka-maja-a-dalsi-vase-vzkazy

Dokážeme to ještě dnes, když žijeme, nekopírovat  (doufejme že přechodně problematické) vztahy Ivany Gottové a prvorozené Gottovy dcery Dominiky?

A JEŠTĚ K DNEŠNÍMU DĚNÍ, VZPOMENETE SI, CO UVEDL KAREL GOTT PRO LIDOVÉ NOVINY, JAK JE ZDE VÝŠE UVEDENO, NĚCO UVÁDÍ I V PÍSNÍ ŽÍT12: "MOCNÍ ZAMETOU S TOUHLE PLANETOU". Nejen Jiří Holý ví, že tento svět čekají kruté okamžiky, proto je nutné, abychom si je nekomplikovali, žabomyšími válkami narušených vztahů. Jiří Holý však není bohem, tím spíše ne Bohem. I mnou zatřásli po napsání textu First international letter (První mezinárodní dopis), zde umístěný v rubrice Politicians. Co četli např. ministři v Kanadě, ale i jinde ve světě na všech kontinentech, včetně novinářů světově známých deníků, byla  od malého teologa zřejmě větší drzost než jít na Václavské náměstí křičet, aby padla vláda - tam však nechodím. 

12 (ŽÍT)https://www.youtube.com/watch?v=M_K2MHNZhKQ

Ti mocní chtějí zatřást námi, abychom žili v neustálém strachu, proto se chytněme Ježíše, už jiná jistota není, politici ji nenabídnou.

Pojďme dát nejvíc péče základům, užiji-li citace z výše uvedené písně Písmo lásky

3.9. 2024